Kilpailun loppuseminaari pidetiin Lohjan kaupungin Laurentius-salissa 5.4.2018

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula avasi loppuseminaarin
Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoille järjestämän suunnittelukilpailun loppuseminaarissa paljastetiin kaksi voitosta kamppailevaa kilpailutyötä.

Arkkitehtiopiskelijat Tuuli Kanerva ja Sarita Poptani esittelivät kilpailuehdotuksensa. Katri Tikkanen esitteli Vilniemeen liittyvän maisema-arkkitehtuurin diplomityön.

Viime syksynä käynnistyneen kilpailun tavoiteena on ollut suunnitella tänä vuonna 80. juhlavuottaan viettävälle SKjL:lle uusi taiteilijaresidenssi, erämaa-ateljee 2.0 Karjalohjan Vilniemeen.

Kilpailun vastuuhenkilönä on toiminut Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen johtaja, professori Pekka Heikkinen. Ohjausryhmässä on edustajia SKjL:stä ja Aalto-yliopistosta sekä Lohjan kaupungilta.
Kilpailuehdotuksista järjestetään neuvoa antava yleisöäänestys, jonka pohjalta ohjausryhmä tekee päätöksen. Voittajaa valittaessa painotetaan raikkaita ja ennakkoluulottomia ratkaisuja. Taiteen Edistämiskeskus on tukenut kilpailuhanketta. Voittaja julkistetaan  24.5.2018

Suomen Kuvataidejärjestöjen liitto sai 1940-luvulla suomalaisen taiteilija ja kulttuuripersoona Georg Sigurd
Wettenhovi-Aspan (1870 – 1946) testamenttilahjoituksen nojalla haltuunsa tontin sekä ateljeerakennuksen
Karjalohjalla Uudellamaalla. Wettenhovi-Aspa rakennutti 1900-luvun alussa Vilniemeen itse suunnittelemansa pyramidikattoisen huvilan, jossa oli ateljee. Huonokuntoinen huvila purettiin vuonna 1981. Tilalle rakennettiin vuonna 1994 saunamökki, joka nimettiin tontin lahjoittajan mukaan ”Aspan ateljeeksi”. Tällä hetkellä saunamökki toimii kuvataiteilijoiden loma- ja virkistyskäytössä kesäaikaan.

Tavoiteena on visuaalisesti korkeatasoinen, ympärivuotiseen käyttöön tuleva, suomalaisesta puusta rakennettu, kestävän kehityksen periaatteita noudattava residenssi, joka rakennetaan poikkeuksellisen komealle paikalle Lohjanjärven rantaan.

Uusi erämaa-ateljee tulee lisäämään ja parantamaan taiteilijoiden mahdollisuuksia työskennellä rauhallisessa ympäristössä. Residenssitoiminnan lisäksi erämaa-ateljeessa voidaan järjestää seminaareja, erilaisia kursseja ja yleisötilaisuuksia.

Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto ry (SKjL) on vuonna 1938 Helsingissä perustettu valtakunnallinen paikallisten ja alueellisten taiteilijaseurojen kattojärjestö, johon kuuluu 53 jäsenyhdistystä. SKjL on yksi kuudesta Suomen Taiteilijaseuran jäsenjärjestöstä. SKjL:n keskeisenä tehtävänä on kuvataiteilijoiden alueellinen edunvalvonta. SkjL:n keskeisiin tehtäviin kuuluu myös tasoittaa eroja eri puolilla maamme asuvien kuvataiteilijoiden työskentelymahdollisuuksissa ja toimeentulossa, sekä erilaisten kuvataidelajien esille tulemisessa ja kuvataidepalveluissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Täällä voit kommentoida kilpailuehdotuksia

Tuuli Kanervan Paanukattoinen Tervapääsky hurmasi

Tuuli Kanerva, diblomityön kansikuva Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton (SKjL) ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijoille järjest...